top of page

GRATIS WEBINAR

GOOD GRIEF

3 NOVEMBER 20.00-21.00

In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen voor wie de dood en rouw geen makkelijke (gespreks)onderwerpen zijn. Dat is jammer. Waarom? Omdat goed rouwen je inzichten kan geven, over jezelf en de relatie tot de overledene. 

Rouwen is een van de vele uiteenlopende levenservaringen die wij hebben en een onvermijdelijke in ieders leven. Het is geen ziekte of kwaal. Wat betekent het overlijden van iemand voor jou? En wat maakt jou verdrietig? Dat lijkt misschien een gekke vraag, maar dat is het niet. Het gaat namelijk over de relatie die jij hebt met de overledene: iemand die jou heel dierbaar is, iemand met wie je in leven niet zo’n goede (misschien zelfs een slechte of helemaal geen) relatie had, iemand die je niet persoonlijk kent maar die wel een belangrijke rol in jouw leven heeft gespeeld (denk aan een publiek figuur).

 

Zo heb ik ervaren wat de suïcide van mijn partner voor mij betekent. Net als het overlijden van mijn vader, die ik tot zijn dood 23 jaar niet heb gezien, maar over wiens leven ik wel een beslissing moest nemen. En de dood van Prince raakte mij ook. Al deze gebeurtenissen maken mij geen deskundige, zeker niet. Maar ik weet wel hoe zinvol, bevrijdend en verrijkend deze rouwprocessen zijn geweest. Iedere rouw is anders: er is verdriet omdat je van iemand hebt gehouden, er is verdriet omdat je iets hebt gemist, er is verdriet omdat het overlijden van een persoon een einde van een periode in je leven markeert. Hoe je het wendt of keert, rouwen gaat niet alleen over de overledene, maar ook over jou. Het dwingt je stil te staan bij jezelf en eerlijk te zijn over je gevoel, naar jezelf en anderen.

Een overlijden maakt dat wij in het begin vaak geneigd zijn alleen naar de negatieve aspecten te kijken, zoals de manier van overlijden en de periode voor het overlijden (bijv. ziekteproces). Terwijl het leven van die persoon zoveel meer heeft omvat. Het stervensproces en/of overlijden is vaak maar een fractie van iemands leven. Net als al het andere in ons leven geldt ook voor dit proces: Wat is jouw intentie en focus? Op welke manier denk jij aan de overledene?

 

Goed rouwen is uiteindelijk het verwerven van zelfkennis. Door het sterven van de ander en het beschouwen van de relatie verander je zelf namelijk ook. Die kennis geeft ruimte om je leven anders, misschien wel met meer begrip en rust, te leven. Het heeft geen enkele zin om gevoel en emoties daaromtrent weg te stoppen of te vermijden, om de simpele reden dat de overledene een deel van jouw leven is geweest en dat altijd zal blijven.

In de webinar ga ik hier dieper op in. Daarnaast zal ik het ook hebben over hoe om te gaan met rouwenden, de do’s and don’ts. Helaas komt het nog te vaak voor dat men de meest krankzinnige opmerkingen moet aanhoren, zoals: “het is al een jaar geleden”, “je vindt wel weer iemand”, “wees blij dat … (vul maar in)” en zo kan ik nog even doorgaan. Ik geef nu alvast één die altijd goed is: als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dat dan. Er voor iemand zijn en luisteren is genoeg.

Ik sluit het webinar af met een praktische oefening en een healingsessie.

Het webinar is gratis en via Zoom. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan. 

IMG_6709.JPG
bottom of page